Josep Maria Llorca: «Tenim el repte de cohesionar-nos com a sector i de formar-nos cada cop millor per oferir millors serveis i canviar la percepció que es té de nosaltres»

30/09/2022

A tocar del Moll de la Fusta, i al cor del barri Gòtic hi ha Albium – Properties in Barcelona. Quan hi entres, t’embolcalla un ambient de tranquil·litat i es respira harmonia i calma. En Josep Maria Llorca és l’ànima d’aquesta empresa familiar originària del Montseny. Ell parla des de l’experiència de qui ho ha viscut des de ben petit. Té un esperit innovador, inquiet i motivat per seguir aprenent dia a dia per donar el millor servei. Aquests són els valors que transmet la seva agència: proximitat, empatia, innovació, aprenentatge, solidaritat, responsabilitat i confiança.

 

Com van ser els teus inicis en el món immobiliari?

Vam començar als anys 60 amb el meu avi en el sector de la construcció i  va ser el meu pare qui va iniciar el canvi d’una empresa de la construcció cap a una empresa patrimonialista. Jo em vaig unir a l’empresa el 2010 i vaig contribuir a impulsar la part d’agència immobiliària especialitzada en intermediació, en compravenda i lloguer, sobretot a Barcelona, encara que originàriament venim del Montseny.

Era la teva vocació o va ser per relleu generacional?

No, no, en absolut. De fet jo vaig acabar la carrera el 1998 i fins el 2010 no vaig entrar a l’empresa familiar. Vaig estar molts anys en un multinacional, Vileda, fent voltes pel món, sempre en temes de logística i producció. Vaig estar treballant a EUA i Alemanya, però va arribar el moment en què ja tenia una nena i estava de camí el segon i vaig fer una reflexió. Vaig pensar que era una mica estrany que mai hagués format part d’un negoci que havia viscut des de petit, quan realment m’agradava. I així vaig fer el pas.

I com et vas preparar per aquest nou repte?

Jo havia estudiat 5 anys a ESADE i després vaig treballar a la multinacional. També em vaig formar en temes immobiliaris a la UB. Quan vaig decidir entrar al sector immobiliari, vaig aprofitar les formacions que m’oferia el Col·legi d’API per especialitzar-me i actualitzar els meus coneixements, ja que és un sector on canvien molt les coses, sobretot en temes fiscals, jurídics, etc.

Quin model de negoci vas adoptar i quina és la vostra estratègia?

Bàsicament, com que tenim una part patrimonialista, inicialment vam decidir ampliar a tot el que era lloguer temporal, no turístic, i lloguer de llarga durada. Després, d’això vam introduir-nos en la intermediació en la compravenda. Van ser les dues potes amb les quals vam complementar el negoci familiar. I últimament estem afegint serveis com el de personal shopper i d’administració de lloguers.

Per vosaltres el bon servei i el tracte personal és molt important, oi?

Sí, nosaltres hem volgut oferir molt bon servei. Un tracte personalitzat i molt professional és el que fa que els clients et recomanin a familiars i amics. Que els diguin que, amb el nostre assessorament, la seva operació de compravenda o lloguer va anar perfectament i van acabar molt contents.

Com doneu resposta a la demanda actual dels clients?

Nosaltres, per la nostra ubicació al casc antic de Barcelona, tenim molta demanda de clients estrangers, encara que arran de la pandèmia vam haver d’obrir-nos a la resta de la ciutat. Aquests clients arriben per un immoble en concret o entren a l’agència. Són persones que ja han estat diverses vegades a Barcelona, s’han enamorat de la ciutat i tornen amb la idea de comprar un pis per a ús propi o com a inversió.

Quins són els valors de la vostra empresa?

Quan parlem de valors sempre em fa por caure en tòpics! Però, bé, un dels nostres valors i que tots els membres de l’equip tenen molt interioritzat és l’empatia amb el client. Per poder assessorar una persona en una operació immobiliària, el primer que has d’entendre és el moment vital en què està i què és allò que realment necessita. Això requereix de molta empatia per part nostra, saber escoltar, preguntar molt i, de vegades i amb molt dolor, dir que no el podem ajudar, si realment no podem adaptar-nos a les seves necessitats i possibilitats.

Quin consell donaries a algú que vol comprar o vendre un habitatge?

En el cas del propietari, li diria que es deixi assessorar, que vagi a diferents API i que es quedi amb qui mereixi més confiança. Jo, sempre que m’arriba un propietari per demanar una valoració del seu immoble, li dic el mateix: hem de tenir una relació de confiança perquè estarem plegats en un procés que pot durar mesos, s’hauran de prendre decisions importants i, si no ens tenim confiança mútua, no funcionarà.

I en el cas del comprador, que tradicionalment ha anat bastant per lliure, penso que actualment té serveis, com els de personal shopper, molt interessants. Hi haurà gent que pensarà que no els fa falta un professional d’aquestes característiques, però és la millor manera de garantir que es rastreja bé el mercat. Un personal shopper immobiliari aconseguirà un millor preu del que tu podries negociar i t’ajudarà a escurçar el temps del procés de compra.

Què creus que poden aportar els API a la societat i quin serà el seu paper d’aquí a 10 anys?

Aquí, en aquest sentit, sempre ens emmirallem molt en la societat americana, on l’agent immobiliari té un prestigi que aquí no tenim. Per a mi, això implica dos factors determinants. En primer lloc, i és en bona part responsabilitat dels propis agents que ho han fet malament durant anys i, en segon lloc, la falta d’una formació reglada i una manca de control d’accés a la professió, que han provocat que hi hagi molt intrusisme de persones poc preparades, d’oportunistes que en funció del moment econòmic entren o surten del sector. A EUA quan es fan rànquings de les professions de futur a què els nens es volen dedicar, l’agent immobiliari sempre surt en les posicions capdavanteres. Així que, ens hem de posar les piles i, de fet, ja ho estem fent, per millorar com a professionals i elevar el prestigi de la nostra professió. Aquest és el gran repte de futur.

Parlem de projectes de futur.

Aquest any tancarem un any que ha sigut molt positiu a nivell de cohesió d’equip i volem ampliar-lo per oferir més serveis. Volem centrar-nos en definir una nova estratègia de màrqueting, sobretot en la part de connexió amb el barri. I també volem potenciar la part de personal shopper que hem posat en marxa fa poc i reforçar la part d’administració de lloguers.

Podeu accedir a l’entrevista completa en el següent link: https://www.apicatalunya.com/josep-maria-llorca-tenim-el-repte-de-cohesionar-nos-com-a-sector-i-de-formar-nos-cada-cop-millor-per-oferir-millors-serveis-i-canviar-la-percepcio-que-es-te-de-nosaltres/

12 + 14 =

API

0 comentarios

Cambiar idioma »
Abrir chat
1
Hablemos!
En qué podemos ayudarte?